Türk ulusu, Mustafa Kemal’in kahramanlığını ilk kez, dünyanın yedi düvelinin Çanakkale’de boğazımıza çullanıp, bizi boğmaya çalıştığı karanlık günlerimizde öğrendi.
Savaşın birinci yıldönümünde 29 Ekim 1915 günü, Tasviri Efkar gazetesinde ilk kez yayımlanan bir fotoğrafı ve altındaki şu bilgiyle yakından tanıdı onu:
“Çanakkale Kara Savaşları’nda fevkalade hizmetleri görülen ve savunma konusundaki bilgi ve yetenekleri sayesinde hakkıyla şan ve şeref kazanarak Boğazları ve devlet makamını kurtaran kahramanlarımızdan, yaradılışındaki kendine özgü kahramanlığı ve üstün cesaretiyle takdir kazanan Miralay (Albay) Mustafa Kemal Bey Efendi.”
Türk ulusu ve Mustafa Kemal arasında bu tanışmayla başlayan sıcaklık, önce kulaktan kulağa aktarılan, sonra yurdun dört yanındaki Çanakkale gazilerinin tanıklıklarıyla pekiştirilen kahramanlık destanlarıyla tüm ülkede Mustafa Kemal’e sağlam bir inanç ve güven oluşturdu. Türk ulusu, 1915’in bu karanlık günlerinden Mustafa Kemal’le kurtulabildi, uluslararası saygınlığına Mustafa Kemal’le yeniden sahip olabildi.
Rus ordularının ülkemizin doğu bölgesini işgal ettiği 1916’nın karanlık günlerinden de Mustafa Kemal’in önderliğinde kurtuldu Türk ulusu, Suriye cephesinde püskürttüğü İngilizlerin ve işbirlikçisi Arapların üstüne de yine Mustafa Kemal’in arkasından yürüdü. Ülkenin batı yakasının işgaliyle başlayan 1919’un karanlık günlerine, elindeki kurtuluş meşalesiyle başkaldıran Mustafa Kemal, “yaradılışındaki kendine özgü bu kahramanlığı ve üstün cesaretiyle” ulusunun kendine olan güvenini daha da yükseltti. Tüm karanlık günlerinden kurtulduğu gibi, işgal günlerinin bu karanlık günlerinden de ancak Mustafa Kemal’in önderliğinde kurtulabileceğine inandı Türk ulusu.
Mustafa Kemal ise, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kürsüye çıktığında da, yoktan var ettiği ordusunun başında Kocatepe’ye çıktığında da arkasında hep, Türk ulusunun kendisine duyduğu sağlam güvenin gücünü duydu. Türk ulusu, kurtuluş savaşının o karanlık günlerinden de Mustafa Kemal’in önderliğinde cumhuriyet devrimlerinin aydınlığına kavuştu. Ve varlığının nedeni bu güvene bugüne değin hep, kendinden beklenen bir güvenle sahip çıktı.
1915 Mart’ında başlayan Mustafa Kemal’e güven duygusunun sağlam yapısını Türk ulusu, kimsenin kuşkusu olmasın, bugün 2014 Mart’ında da kanıtlayacak denli güvenilir bir güvenin sahibidir.
Biliyor çünkü Mustafa Kemal’in varlığının bir aydınlık müjdecisi olduğunu, ülkenin her karanlık döneminde…
Etiketler:Çanakkale, Çanakkale Kara Savaşları, cumhuriyet devrimleri, işgal günleri, Kocatepe, kurtuluş meşalesi, Miralay (Albay) Mustafa Kemal Bey Efendi, Mustafa Kemal, Rus orduları, Suriye cephesi, Tasviri Efkar, Türk ulusu, Türkiye Büyük Millet Meclisi