01 Ekim 2014
Tribündeki Cerrahlar
Ortadoğu'da uçakların, tankların, mermilerin, füzelerin, karadan ölüm fırlattıkları, havadan ölüm yağdırdıkları yaz ve sonbahar karışımı günlerde Orta Doğu Organ Nakli Derneği'nin herbiri öncübiliminsanı 817 üyesi İstanbul'da biraraya gelmişler, insanların yaşamlarına yaşam katabilmek için yaptıkları bilimsel çalışmalarını birbirleriyle paylaşıyorlar, bir yandan konularında kendi buluşlarını meslektaşlarına sunarken, bir yandan da öteki meslektaşlarının buluşlarından kendileri yararlanıyorlardı.
Ayrıntılarını içerdeki sayfalarımızda bulacağınız Orta Doğu Organ Nakli Derneği'nin 10-13 Eylül'de İstanbul'da toplanan 14'üncü Genel Kurul ve Bilimsel Kongresi'ne katılan ABD'li dernek üyelerinden biri, bilimsel bildirisini ilgiyle ve yararlanarak izlediği bir İranlı biliminsanını yemek için verilen arada kutluyor, Japonya'dan katılan bir biliminsanı ise, bir başka masada Suudi Arabistan'lı ve Arjantin'li meslektaşlarının sorularını yanıtlayarak, kongredeki bilimsel bildirisinin ayrıntılarını açıklıyordu. Ülke farklılıkları ve sınır engellerinin yoksayıldığı kongrenin sonunda dünyaca ünlü biliminsanı ve cerrahlar, ülkelerine dönmek üzere yerkürenin tüm yönlerine doğru İstanbul'dan ayrılırlarken, insanlara ve insanlığa karşı sorumluluklarını yerine getirme görevlerinde birkaç dev adım daha atmış olmalarının ve insanlar için daha da güvenilir ve daha da büyük çaplı bir bütünlük oluşturduklarının mutluluğunu yaşıyorlardı.
Orta Doğu Organ Nakli Derneği üyesi cerrahların İstanbul'da "tadına doyamadıkları" bir başka mutluluk kaynağı da, kongre çalışmaları yanısıra yapılan 5. Organ Nakilliler Olimpiyadı'ydı.
Dünyanın 55 ülkesinden organ nakilli 110 sporcunun katıldığı yarışmaların tribündeki seyircileri arasındaki bir cerrahın zaman zaman heyecanla yerinden fırlaması, yıllar önce kendisine organ naklettiği yüzücünün şimdi havuzun bitiş çizgisine en önde yaklaşmasını, ya da atletizm pistindeki koşucu "hastası"nın bitiş ipini göğüslemek üzere olmasını el kol hareketleri ve coşkulu sesleriyle desteklemesi, başka yarışmalarda görülmeyen anlamlar içeren sahnelerdi.
Yarışmalar sonrasında birinci gelen ve dereceye giren sporcuların, yıllar önce kendilerine organ nakli ameliyatı yapan ve şimdi kendilerini coşkuyla alkışlayan tribündeki "seyirci cerrahlarını" alkışlayarak kutlamaları ise, yalnızca Organ Nakilliler Olimpiyat Oyunları'na özgü yoğun anlamlı görüntülerdi.
Yazın son günleriyle, sonbaharın ilk günlerinin karışımı günlerde Orta Doğu ülkelerinden "insanlığın sona erdiği" izlenimi oluşturan haberler ve görüntüler karşısında Orta Doğu Organ Nakli Derneği'nin İstanbul'daki 14'üncü Bilimsel Kongresi ve 5'inci Organ Nakilliler Olimpiyat Oyunları, insan olmanın yüceliği yanısıra, "insanlığın her zaman güvenilir ellerin korumasında" olduğunun da yeni bir kanıtını oluşturuyordu.
Etiketler:5. Organ Nakilliler Olimpiyatı, Arjantinli, bilimsel bildiri, İranlı, İstanbul, Japonya, organ nakilli, Organ Nakilliler Olimpiyat Oyunları, Orta Doğu Organ Nakli Derneği, Orta Doğu Organ Nakli Derneği'nin 14'üncü Bilimsel Kongresi, Orta Doğu ülkeleri, Ortadoğu, Suudi Arabistanlı